El Habîr İsminin Faziletleri
El Habir ismi şerifinin manası her şeyden haberdar olan, hiçbir şey kendisinden gizli kalmayan demektir. Bu sadece zahiri (görünür) anlamdaki şeylerden haberdar olmak değil, aynı zamanda batıni yani görünmez olan her şeyden de haberdar demektir. Allah cc. sadece geçmişte olanlardan değil, gelecekte olanlardan da haberdardır.
Yüce Allah cc. El Habir ismi şerifi ile kalplerden ve düşüncelerden de haberdardır. Hiçbir şey O’na gizli kalmaz. Yüce Allah cc. Mülk suresi 14. ayette şöyle buyuruyor;
وَاَسِرُّوا قَوْلَكُمْ اَوِ اجْهَرُوا بِه۪ۜ اِنَّهُ عَل۪يمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ١٣ اَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَۜ وَهُوَ اللَّط۪يفُ الْخَب۪يرُ۟١٤13 – Sizler, sözlerinizi gizleseniz de açıklasanız da birdir; O, kalplerde olanı bilir.
14 – Yaratan bilmez olur mu? O, Latif’tir, haberdardır.
Ayette de belirttiği üzere Yüce Allah yalnızca görünen, duyulan ve bilinenden değil, görünmeyen, duyulmayan ve bilinmeyenlerden de haberdardır. Siz dile getirmeseniz de kalplerinizden geçenlerden, duygularınızdan ve düşüncelerinizden haberdardır.
İnsan sadece gördüğü kadarıyla Allah’tan bir şeyi ısrarla isteyebilir. Bu belki o kul için şerdir. Kul bilmez ancak Allah cc. kuluna o dileğinin hayır mı şer mi getireceğinden haberdardır. Yüce Allah İsra Suresi 11. ayetinde şöyle buyuruyor;
وَيَدْعُ الْاِنْسَانُ بِالشَّرِّ دُعَٓاءَهُ بِالْخَيْرِۜ وَكَانَ الْاِنْسَانُ عَجُولاًİnsan iyiliğin gelmesine dua ettiği gibi, kötülüğün gelmesine de dua eder. Esasen insanoğlu acelecidir.
Yüce Allah cc. bu ayette belirttiği üzere insanlar kendisine hayır mı şer mi getireceğini bilmeden ısrarla ve aceleyle isterler. Eğer ettiği dua kula içinde bulunduğu şartlarda şer getirecekse Yüce Allah cc. duanın kabulünü geciktirebilir. Böylece şartlar olgunlaşınca kulun duası kabul olur. Yani duanın kabulünde aceleci olmak kulun hayrına olmayabilir. Ve yahut eğer edilen dua kula her şart altında şer getirecekse o duanın yerine daha güzel ve hayırlı bir mükafat verilebilir.
Görüldüğü üzere Yüce Allah cc. geçmişten ve gelecekten, zahirden ve batından, eylemlerden ve duygulardan El Habir ism-i şerifi ile hakkıyla haberdardır.
Bakara Suresi 216. Ayette Allah cc. şöyle buyurmuştur;
وَعَسٰٓى اَنْ تَكْرَهُوا شَيْـٔاً وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْۚ وَعَسٰٓى اَنْ تُحِبُّوا شَيْـٔاً وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْۜ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ وَاَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ۟Olabilir ki siz, bir şeyden hoşlanmazsınız; oysa ki o sizin için bir hayırdır. Yine olabilir ki, siz bir şeyi seversiniz, oysaki o sizin için bir kötülüktür. Allah bilir, siz bilmezsiniz.