Bu yazımızda nasıl dua etmeliyiz, dualarımızın daha etkili olması ve dualarımıza daha çabuk icabet edilmesi için nelere dikkat etmeliyiz bunları anlatmaya çalışacağız.
Şüphesiz insanlar aciz yaratılmıştır. Eksiklerini gidermek için ise türlü yollara başvururlar. Kimi ihtiyaçlarını gidermek için insanlardan medet umar, kimisi ise Rabbinden. İnsanlara minnet eden kişinin halini Abdulkadir Geylani hazretleri Fütuhu’l-Gayb kitabında şöyle anlatıyor;
Hayal et ki dünyanın en güçlü sultanı bir adamın ellerini ve ayaklarını bağlamış ve o adamı nehrin üzerindeki bir ağaca asmış. Sultan kendisi de nehrin kenarındaki tahtına oturmuş ve astığı insana ok ve mızraklar fırlatıyor. İşte Allah yerine insanlardan medet uman, sultan yerine o ağaçta asılmış insandan medet uman gibidir. Oysa ağaçtaki insan en aciz insandır. Kendisine bir hayrı yoktur ki sana hayrı dokunsun. Akıllı kişi o ağaçta asılan aciz insan yerine, onu ağaca asmaya muktedir olan sultandan medet umar.
Hikayeden anlaşılacağı üzere dertlerimizin ve kederlerimizin çaresini önce Allah’tan istemeliyiz. Nitekim Fatiha suresi 5. ayetinde Allah Teala; “Yalnız sana kulluk eder, yalnız senden yardım isteriz” buyurarak yardımın yalnızca kendisinden istenmesi gerektiğinin önemini vurgulamaktadır.
Dualarınızın Daha Etkili Olması İçin Yapılması Gerekenler
Duaya başlamadan önce tövbe edilmesi gerekir. Tövbe etmek duanın kabulü için en önemli şartlardan biridir. Duadan önce 3 defa Estağfirullah denilerek tövbe edilebilir. Ya da daha önce yayınladığımız Seyyidül İstiğfar duası okunarak tövbe edilebilir.
Duanın başında Allah Teala Hazretlerine Hamd ve Peygamber Efendimiz’e (SAV) salat ve selam okunmalıdır. Fedâle b. Ubeyd’den (r.a.) nakledilen bir rivâyete göre;
“Resûlullah (s.a.s.), (mescidde) oturmakta iken bir adam geldi, namaz kıldı, sonra şöyle dua etti: Allah’ım beni bağışla, bana acı. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.), ‘Ey namaz kılan, acele ettin, namaz kılıp oturduğun vakit Allah’a layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salât ve selâm et, sonra da yapacağın duayı yap.’ Bundan sonra başka biri namaz kıldı. Namazdan sonra Allah’a hamd etti ve Peygambere salât ve selâm getirdi. Başka bir şey yapmadı. Bunun üzerine Resûlullah (SAV), o kimseye: ‘Ey namaz kılan kimse! Dua et, duan kabul edilsin.’ dedi.” (Tirmizî, De‘avât, 65 [3476]; Nesâî, Sehiv, 48 [1284]).
Hadisten de anlaşılacağı üzere duaya başlamadan önce şu şekilde hamd ve salat etmeliyiz;
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلٰى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلٰى اٰلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِينَElhamdulillahi rabbil alemin, vessalatu vesselamu ala rasulina Muhammedin ve ala alihi ve eshabihi ecmain
Ayrıca Said b. Müseyyeb (ra) dua etmeden önce aşağıda da verdiğimiz Zümer Suresi 46. ayeti okuyunca duasına daha çabuk icabet edildiğini tecrübe etmiştir.
اَللّٰهُمَّ فَاطِرَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ عَالِمَ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ اَنْتَ تَحْكُمُ بَيْنَ عِبَادِكَ ف۪يمَا كَانُوا ف۪يهِ يَخْتَلِفُونَZümer: 46
Yani kısaca duanın kabul olması için şunları sırayla yapmalısınız;
- Önce tevbe etmek
- Allah’a (cc) hamd ve Peygamber (SAV) salat ve selam etmek
- Zümer Suresi 46. ayeti okumak
- Dua ederek istekleri Allah’a (cc) ye bildirmek
- Duanın sonunda salavat okumak
Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Dua ederken kesinlikle umutsuzluğa düşmemek gerek. Ayrıca alimlerimiz, dua ederken “inşallah” denmemesi gerektiğini, istenen şeyin net bir dil ile istenmesi gerektiğini söylemektedir. Peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde buyuruyor ki;
“Sizden biri dua edince “Ya Rabb! Dilersen beni affet! Ya Rabb dilersen bana rahmet et!” demesin. Bilakis, azimle (kesin bir üslupla) istesin, zira Allah Teala Hazretleri’ni kimse icbar edemez.”
Dua ederken sabır istemeyin! Sabır bela ve musibetlere karşı gösterilen bir şeydir. Sabır dilemek yerine başınızdaki bela ve musibetlerin kalkmasını dileyin. “Ya Rabb bana sabır ver” demek yerine “Ya Rabb şu bela ya da musibeti başımdan kaldır” diye dua edin.
Ettiğiniz duanın kabulünü umarak dua edilmelidir. Zaten dertlerimiz ve kederlerimizden kurtulmak için Allah’a cc. dua etmekten daha kolay bir yol olmadığı gibi, dua etmekten başka çaremiz de yok gibidir. Hele inananlardansanız, yukarıda bahsettiğimiz üzere Allah cc. kendisinden başkasına minnet etmenizi ve kendisinden başkasından medet ummanızı sevmez. Çünkü Allah (cc), kullarının dertleri ve kederlerini önce kendisiyle paylaşmasını ister. Misal olarak çok sevdiğiniz biri var ve o, dertlerini ve sevinçlerini ilk olarak sizinle değil de başkasıyla paylaşıyor. Bu sizin hoşunuza gider mi? Ya da bir yerde amir pozisyonunda olduğunuzu düşünün. Birinin sizin göreviniz olan ya da sizin giderebileceğiniz bir ihtiyacı olduğunda, sizi yok sayıp ihtiyacını başkasına beyan etmesi sizin hoşunuza gider mi? İşte Allah cc. her şeye Kâdir olan kendisinden istemek yerine her durumda aciz olan kuldan istenmesini ve kula minnet edilmesini sevmez.
Hayırlı dualarınızın kabul olması dileğiyle…
Yorum Yap